Det här är ett upprop initierat av Food Pharmacy. Ett upprop som vi hoppas ska leda till att Sveriges beslutsfattare börjar ta sitt ansvar för att maten som serveras på Sveriges sjukhus, förskolor, skolor och äldreboenden ger oss näring och bidrar till att göra oss friska, i stället för tvärtom.

Livsstilsrelaterade sjukdomar har ökat kraftigt hos både vuxna och barn de senaste åren och prognoserna tyder tyvärr på att de bara kommer att fortsätta öka. Samtidigt kommer det mer och mer forskning som visar att maten vi äter kan förebygga några av våra största folksjukdomar – sjukdomar som i dag inte bara leder till enormt mycket lidande utan också stora kostnader, både för den enskilda individen och för samhället.

Varje dag serveras det cirka 3 miljoner måltider i vård, skola och omsorg och kostnaden för råvarorna till dessa måltider uppgår till över åtta miljarder kronor om året. Åtta miljarder kronor som i många fall går till näringsfattig mat som snarare bidrar till att göra oss sjuka än friska.

Vi samlar alla de inlägg som görs på vår facebookvägg på facebook.com/sjukmat/ eller via Instagram och Twitter med #sjukmat på sidan sjukmat.se. När vi har samlat in 10 000 likes lovar vi att personligen kontakta vår socialminister som är ansvarig för frågor rörande folkhälsan.

Vi ser fram emot att ta del av din berättelse.