Efterlysning – Sjukmat blir Friskmat och vi behöver tips på alla eldsjälar där ute.

I januari lanserade vi på Food Pharmacy uppropet #sjukmat. Ett upprop som vi hoppas ska leda till att Sveriges beslutsfattare börjar ta sitt ansvar för att maten som serveras på Sveriges sjukhus, förskolor, skolor och äldreboenden ger oss näring och bidrar till att göra oss friska, i stället för tvärtom.

Livsstilsrelaterade sjukdomar har ökat kraftigt de senaste åren och prognoserna tyder tyvärr på att de bara kommer att fortsätta öka. Samtidigt kommer det mer och mer forskning som visar att maten vi äter kan förebygga några av våra största folksjukdomar – sjukdomar som i dag inte bara leder till enormt mycket lidande utan också stora kostnader, både för den enskilde individen och för samhället.

Varje dag serveras det cirka 3 miljoner måltider i vård, skola och omsorg och kostnaden för råvarorna till dessa måltider uppgår till över 8 miljarder kronor om året. Åtta miljarder kronor som i många fall går till näringsfattig mat som snarare bidrar till att göra oss sjuka än friska.

Gensvaret på #sjukmat har varit stort och varje berättelse som delats har stärkt oss i vår övertygelse om att vi det behövs en förändring. Vår första milstolpe var att få 10 000 följare att öppet stödja uppropet på vår Facebook-sida och samma dag som vi nådde det målet kontaktade vi Sveriges socialminister Annika Strandhäll för att uppmärksamma henne på uppropet. I samband med det lyckades vi få till en intervju med Annika, lyssna gärna på foodpharmacy.se/podd (avsnitt 33 – När #sjukmat blir #friskmat).

Nu är det dags att byta fokus och vi kommer från och med nu att jobba med lösningen istället för problemet – #sjukmat blir #friskmat. Vår definition av frisk mat är mat som är näringsrik, smakar gott och ser aptitlig ut. Vi kommer fokusera på de offentliga kök som redan idag serverar frisk mat och samla inspiration från dem och se till att den sprids till alla andra storkök där ute. Men vi behöver er hjälp.

Har du en berättelse om – eller är du själv – en fantastisk förskolekock, ett inspirerande hemtjänstkök, ett föredömligt sjukhuskök eller en eldsjäl som serverar våra äldre näringsrik och god mat? Skicka tips om dessa till friskmat@foodpharmacy.se. Vi är övertygade om att många små bidrag från er runt om i landet kan göra stor skillnad. Så sprid, dela, tipsa - så att vår samlingsplats för storköksinspiration kan bli verklighet!